سازه های جوش داده شده همانند اسکلت فلزی وسایر قطعات فلزی به تست جوش و بازرسی فنی در مراحل مختلف حین ساخت و پس از ساخت نیاز دارند زیرا اعمال یک برنامه مسئولانه تست جوش میتواند از پیدایش ۸۰ تا ۹۰ درصد از عیوب معمول در جوشکاری جلوگیری کند.
برای اینکار بسیاری از مراحل باید تحت بازرسی قرار گیرد تا تست جوش به شکل کامل انجام پذیرد مواردی که باید برای تست جوش تحت کنترل قرار شامل مواردی است که در زیر عنوان میشود :
* مصالح و مواد مصرفی جزو اصلی کنترل است تا تخلفی صورت نگیرد
* بازرسی قطعات متصل شونده و درزهای آماده برای جوشکاری
* بازرسی محلهای جوش وسطوح مجاور به منظور اطمینان از تمیزی و عدم آلودگی با مواد زیان بخش برای جوش
* بازرسی سطوح برشکاری شده ویا شیار زده شده
* بازرسی ترتیب و توالی جوشکاری و استفاده از قید ها و گیره ها برای جلوگیری از پیچیدگی ناشی از جوشکاری
* بازرسی مواد مصرفی از نظر شرایط مطلوب برای استفاده و نگهداری مواد مصرفی همانند الکترودها
* بازرسی وضعیت جوشکاران از نظر داشتن صلاحیت
* بازرسی پیشگرم کردن و حفظ درجه بین پاسی در صورت لزوم
* بازرسی بعد از جوشکاری به منظور درستی مجموعه ساخته شده و کنترل و تست جوشهای انجام گرفته
پس از کنترلهای فوق که به اختصار عنوان گردید و ساخت سازه و یا قطعه به پایان رسید نوبت به تست جوش میرسد که برای تست جوش و کنترل کیفی جوش روشهای بسیاری موجود است که رایجترین کار تستهای غیر مخرب(NDT) است که با بازرسی چشمی آغاز میگردد و بنا به دستورالعمل و شرایط دیگر انواع تستهای غیر مخرب دیگر را انجام میدهیم تا تست جوش تکمیل و بهترین کیفیت جوش به کارفرما ارایه گردد. دیگیر تسهای غیر مخرب شامل تست آلتراسونیک تست مغناطیس تست مایعات نافذ تست رادیوگرافی و... است که باتوجه به شرایط کار مورد استفاده قرار میگیرد
ارزیابی کیفیت و تست جوش بایستی در سه مرحله قبل از جوشکاری ، در حین جوشکاری و بعد از جوشکاری صورت پذیرد.و سپس کیفیت قطعه جوش داده شده با استانداردهای مطلوب مورد تطابق قرار گیرد و در صورت هر گونه ایراد درصدد رفع و بر طرف کردن آن برآییم.
اما چه کسی بازرس است و صلاحیت بازرسی کردن و تست جوش را دارد؟
یک بازرس باید شرایط زیر را دارا باشد تا مورد تایید برای بازرسی باشد:
* آشنا با نقشه ها و مشخصات فنی و خواندن وتفسیر آنها
* آشنایی با زبان جوشکاری و فرهنگ آن تا بتواند اصطلاحات درست را بکار برده و اطلاعات بدست آمده از بازرسی خود را به جوشکاران پیمانکاران و تهیه کنندگان نقشه و بطور کلی دست اندرکاران پروژه انتقال دهد.
* آشنایی با فرایندهای جوشکاری
* شناخت روشهای آزمایش و تست جوش
* توانایی گزارش نویسی و حفظ مدارک وسوابق به طوری که برای فرد ناآشنا هم قابل درک باشد
* داشتن وضعیت خوب جسمانی
* داشتن دید خوب
* داشتن اخلاق حرفهای: بازرس باید در بیطرف بودن و شازگار بودن در تصمیم خود کوشا باشد و به طور کل نه آنقدر خشک و سرسخت باشد ونه به آسانی تصمیم خود را تغییر دهد .
* تحصیل و آموزش
* تجربه بازرسی
* تجربه جوشکاری
در تمام فعالیتهای مهندسی به منظور آگاهی از کیفیت جوش و مجموعه جوش داده شده بازرسی و تست جوش ضروری است چراکه میتوان از تکرار اشتباهات و صرف هزینه برای تعمیرات مجدد و در بسیار موارد هدر رفتن محصول جلوگیری کرد.